Alergeny i założenia dotyczące żywienia
Alergeny
Numery zamieszczone pod posiłkami oznaczają alergeny lub produkty powodujące nietolerancje, znajdujące się w poszczególnych potrawach, spośród wymienionych w załączniku II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
- maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
- mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
- fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne.
Ogólne założenia dotyczące żywienia dzieci w Żłobku
Posiłki przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego. Jadłospisy układane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia:
- wysoka jakość i dobór surowca,
- odpowiednia wielkość porcji,
- urozmaicenie posiłków.
Realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez:
- stałe pory posiłków,
- urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis (zdrowa dieta),
- nie podjadanie między posiłkami,
- właściwe podejście opiekunów do spożywania posiłków przez dzieci (dzieci nie są zmuszane do jedzenia ale umiejętnie zachęcane),
- właściwą kulturę spożywania posiłków (swoboda, przyjazna atmosfera; kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia, posługiwanie się sztućcami; spożywanie posiłków w grupie rówieśników),
- brak w menu podstawowym słodyczy (podajemy je okazjonalnie, np. urodziny kolegi, zabawa karnawałowa, Dzień Dziecka…).
Podczas pobytu w Żłobku, oprócz napoi serwowanych do posiłków dzieci otrzymują na żądanie wodę, wodę z cytryną i miodem lub miętą.
Dzieci do 1 roku życia są żywione zgodnie ze schematem żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.